Tips en trucs over Blaasgruis katten | Katten verzekering

Blaasgruis bij katten

Katten kunnen last hebben van blaasgruis. We maken hierin een onderscheid tussen poezen (vrouwelijk) en katers (mannelijk).
Blaasgruis komt sneller voor bij katers dan bij poezen. Dit komt omdat de urineweg bij een poes vrij breed is en bij een kater is de urineweg langer en smaller.

Blaasgruis zijn kleine kristaldeeltjes in de urine van uw kater of poes. De kristaldeeltjes worden gevormd door een reactie op zout. Als uw kater of poes veel miauwt (klagend) bij het plassen. Verder wil een kater of poes liever niet op de kattenbak, die associƫren ze met pijn. Ze doen daarom kleine plasjes in de woonkamer. De urine kan geel tot rood (met bloed erin) zijn.

Hoe verhelp ik blaasgruis bij katten?

Als u het vermoeden heeft dat uw kat blaasgruis heeft, dan kunt u het beste direct uw dierenarts bellen. Hoewel blaasgrijs niet groter wordt dan een zandkorrel, is het toch erg storend en vervelend voor uw kater of poes. Bovendien is de kans aanwezig dat blaasgrijs bij katers uitgroeit tot een verstopping. Als uw kater niet kan plassen wordt dit door een dierenarts gezien als een spoed zaak en de kater moet binnen vijftien uur gezien worden door een dierenarts. Anders kunnen de afvalstoffen niet afgevoerd worden en kan een kater binnen vierentwintig uur komen te overlijden!

Er vindt eerst een urineonderzoek plaats, vervolgens wordt de verstopping verholpen door een katheter. Als dit niet lukt moet de kat geopereerd worden.
Als er blaasgruis is geconstateerd krijgt u speciaal dieetvoer. De kosten hiervan kunnen flink oplopen.

 

Uw mening telt

Hoe hebt U voor het eerst over deze website gehoord?
 

Afbeeldingen en plaatjes

Dierenartsen marketing

Copyright 2009 - 2022 | katten-verzekering.com