Castratie kater

Je hebt een enorm schattig katertje gekregen. Een paar weken oud en het kon nog amper lopen. Nu is het katertje inmiddels al iets groter geworden en begint de kattenbak ook steeds meer naar kater te stinken. Af en toe verdenk je je lieve, schattige katertje er ook van dat hij op je meubels plast. Het stinkt ontzettend en je wilt er van af. De enige oplossing voor dit probleem is een castratie. Wanneer je daar op tijd meer bent, zal je kater veel minder sproeien op je meubels en gaat hij ook minder stinken.

Waarom een castratie

Een castratie houdt in dat de balletjes van je kater eraf gehaald worden. Je kater is dan niet meer vruchtbaar en de indringende katergeur verdwijnt voor een groot gedeelte. Wanneer je op tijd bent met het castreren, zal je kater niet sproeien binnenshuis. Sproeien doen ze om hun territorium af te bakenen. Wanneer ze er eenmaal mee begonnen zijn, is het erg lastig om het ze af te leren. Je kunt dus beter naar de dierenarts gaan wanneer je ze begint te ruiken in de kattenbak. Een castratie is aanbevolen voor katers die veel buiten komen. Die katers klimmen op elke poes die ze tegen komen en dat zorgt jaarlijks voor een heleboel extra zwerfkatjes.

Bij de dierenarts

Wanneer je met je kater naar de dierenarts gaat voor een castratie, moet hij onder narcose. Je kunt je voorstellen dat de ingreep best pijnlijk is dus dan is het beter om ze er zo weinig mogelijk van te laten voelen. Voordat je kater onder narcose wordt gebracht, controleert de dierenarts hem op eventuele gebreken. Een kater met hartproblemen moet je op een andere manier onder narcose brengen dan een gezonde kater. Wanneer de dierenarts klaar is met zijn lichamelijk onderzoek op je kater, wordt je kater onder narcose gebracht. Na het spuitje duurt het 5 tot 10 minuten voordat je kater weggezakt is. Wanneer de dierenarts klaar is met de ingreep, geeft hij ze een ander spuitje waarna ze na een minuut of 10 weer langzaam bijkomen.

De ingreep

Tijdens de castratie worden de ballen verwijdert. De balletjes zitten in de balzak zoals bij elk mannelijk dier. Deze balzak moet eerst open voordat de balletjes eruit gehaald kunnen worden. Wanneer de balletjes eruit zijn, wordt de zaadleider gescheiden van het bloedvat en losgetrokken van de bal. Er wordt een knoop in gelegd tussen het bloedvat en de zaadleider voordat het bloedvat losgemaakt wordt van de bal om onnodig bloedverlies te voorkomen. Vervolgens wordt de bal los gemaakt van het bloedvat en is de ene kant al klaar. De andere bal verloopt op precies dezelfde manier. De hele ingreep duurt ongeveer 10 minuutjes.

Nabehandeling

In principe is het niet nodig om een nabehandeling in te stellen. De wond geneest vanzelf. Je moet wel letten op eventueel bloedverlies omdat dat kan betekenen dat het bloedvat niet goed afgeknoopt is. De dierenarts moet dit dan nog verhelpen. Daarnaast moet je goed in de gaten houden dat je kater geen koorts krijgt. Wanneer er sprake is van koorts, is de wond gaan ontsteken. Er is dan antibiotica nodig om de boel onder controle te houden. Ook dan dien je terug te gaan naar de dierenarts. Deze complicaties komen echter maar zeer weinig voor, de meeste katers zijn een dagje uit hun doen maar gaan daarna weer vrolijk verder met spelen en de wond geneest vanzelf.

 

Uw mening telt

Hoe hebt U voor het eerst over deze website gehoord?
 

Afbeeldingen en plaatjes

Dierenartsen marketing

Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com