Genetisch gemanipuleerde katten

Er zijn bedrijven die katten aanbieden die genetisch gemanipuleerd zijn.Het voordeel daarvan zou zijn dat ook mensen met een allergie voor huisdieren nu wel een kat in huis kunnen nemen.

Genetisch gemanipuleerde kat

Bent u een voorstander van genetisch gemanipuleerde katten? Of bent u een tegenstander? Laat uw stem horen!


De term genetische manipulatie heeft vaak een erg negatieve klank; genetische modificatie klinkt al heel wat neutraler, zoniet ronduit positief. De klassieke manier waarop bepaalde gewassen of dieren gekruisd worden, is iets heel anders dan genetische modificatie. In het laatste geval houdt het in dat men de genen van een levend wezen gericht, handmatig verandert. Zo’n gemodificeerd organisme noemt men dan ‘transgeen’.

Allergisch voor katten?

Er zijn best veel mensen die last krijgen van allerlei allergische klachten als ze zich in de buurt van een kat bevinden. Dat is natuurlijk een regelrechte gruwel voor echte kattenliefhebbers. Ben je allergisch voor katten dan bent u in feite allergisch voor een bepaald proteïne dat zich in de huidschilfers en het speeksel van katten bevindt. Als u astmapatiënt bent, dan kan het ernstige effecten hebben,  al binnen een paar minuten kan dit u een heftige allergische reactie opleveren. De oorzaak hiervan was al jarenlang bekend en er zijn vele mogelijke oplossingen bedacht, maar die hebben geen positieve resultaten opgeleverd. Een goede oplossing is steeds uitgebleven, totdat er eindelijk katten gefokt werden die ontdaan waren van de genoemde schadelijke proteïne.

De oplossing?

Inmiddels zijn al een aantal jaren genetisch gemanipuleerde katten te koop. Men wilde in eerste instantie gemanipuleerde katten fokken die vrij van allergieën zouden zijn. Toch zag men daarvan af omdat gevreesd werd dat de katten die dan geboren zouden worden misschien last zouden hebben van bepaalde neveneffecten. Jaren later en vele proefnemingen verder, kon men vaststellen welke katten die proteïne niet in zich hebben. Dat bleken bepaalde kortharige katten te zijn. Met dit soort wordt nu dan ook succesvol gekweekt.

Onderzoekers van een Amerikaans bedrijf hebben bij deze katten eengen stilgelegd dat ervoor zorgt dat eiwitten uitgescheiden worden via de zoutklieren. Eiwit is het proteïne dat normaliter op huid en haar van de kat zit en in het speeksel en kan bij mensen dus allergieën teweegbrengen. Genetisch gemanipuleerde katten hebben dus geen last meer van verkoudheid, rode ogen, een snotneus of niesaanvallen en veroorzaken dan ook geen allergische reacties bij hun baasjes. Zo zou je dan nu in staat zijn ondanks je kattenallergie toch een kat in huis te nemen en gevrijwaard zijn van verschijnselen als huiduitslag, lopende ogen en astmatische aanvallen.
Alleen, het eiwit is niet de enige veroorzaker van allergieën, dus wat dat betreft bestaat er helaas geen garantie voor de allergische katteneigenaar.

Kosten operatie kat

Het Amerikaanse bedrijf Allerca heeft zich tot nu toe alleen toegespitst op de Britse korthaar katten. In de toekomst gaat men ook andere rassen fokken. Je kunt de dieren bestellen op de website van Allerca, maar ze kosten per stuk wel € 3.000 tot € 10.000.

Wel of niet verzekeren?

Heb je ervoor gekozen om een genetisch gemanipuleerde kat aan te schaffen, dan word je nog steeds geconfronteerd met de vraag of het verstandig is een verzekering voor de kat aan te schaffen of niet. De kans is groot dat je inderdaad zelf van je kattenallergie af bent, maar alle risicofactoren waaraan je kat blootgesteld is, spelen uiteraard nog wel een rol.

 
Copyright 2009 - 2022 | katten-verzekering.com