haarbal poes

Haarballen zijn vervelend en misselijkmakend.
Iedere katteneigenaar heeft het wel eens meegemaakt. De kat heeft een haarbal en gaat helemaal of half over zijn nek. Vaak zitten ze te kokhalzen en af en toe komt er een pluk met haar mee. Een vervelend gezicht en ook voor de kat is het niet prettig. Wanneer je zelf braakt is dat ook geen fijn gevoel, dus je kunt je voorstellen hoe dat de kat zich voelt. Helaas zijn haarballen nooit volledig te voorkomen, het is niet fijn maar wel natuurlijk. Toch is het wel handig om te weten wat je kunt doen om het zo min mogelijk te laten gebeuren en op wat voor manier je het voor je kat het prettigste kunt maken.

Ontstaan haarbal

Waar komen die haarballen nou eigenlijk vandaan, is de grote vraag die het eerste opkomt. Een kat is van nature een proper dier. Het begraaft zijn of haar ontlasting en wast zichzelf graag het grootste gedeelte van de dag. Juist door dit wassen en schoonhouden van de vacht, ontstaan de haarballen. Een kattentong bevat vele harde puntjes, welke handig zijn bij het schoonmaken van de vacht. In deze harde puntjes blijven de losse haren steken. De kat slikt deze in en in zijn maag blijven ze achter. Je kunt je voorstellen dat twee of drie haren niet zo’n probleem zijn, maar wanneer het er een heleboel zijn, gaat dat irriteren en probeert de kat ze uit te braken.

Nut uitbraken haarballen

Het uitbraken van de haarballen is geen prettig gezicht en ook voor de kat is het niet altijd fijn. Toch is het een noodzakelijk kwaad. Veel haren die door de kat opgenomen worden, worden uitgescheiden in de ontlasting. Niet alle haren komen zo ver, een aantal blijft achter in de maag en dat aantal wordt steeds opnieuw aangevuld. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een haarbal in de maag welke de maagwand gaat irriteren. Als dit te lang duurt, kan er een maagzweer ontstaan, welke erg pijnlijk is en waar de kat goed ziek van kan zijn. Een kat met een flinke haarbal in zijn maag, zal dit dus van nature eruit proberen te gooien. Het is dus eigenlijk een beschermingsreactie van de maag.

Borstelen vacht

Als katteneigenaar kun je nooit voorkomen dat een kat losse haren heeft. Het hele jaar door verandert de samenstelling van de vacht waardoor er altijd haren loszitten en er nieuwe haren bijkomen. Vaak kun je de kat proberen te helpen bij het schoonhouden van zijn vacht en daarmee het wegwerken van de losse haren. Dit kun je doen door het dier regelmatig te borstelen. Borstel hem dan met een kammetje waarmee je goed door de haren kan en de losse haren makkelijk eruit kunt halen. Als je met een borstel borstelt, loop je het risico om de laag die katten op hun vacht hebben, eruit te borstelen. Hierdoor zijn deze katten niet meer zo goed beschermt tegen regen en dergelijke.

Voeding katten

Ook de voeding die een kat krijgt, bepaalt het ontstaan van haarballen. Katten die goede kattenvoeding in de juiste hoeveelheden krijgen, hebben een betere kwaliteit vacht en verharen minder. Wanneer ze wel verharen, gaat het sneller voorbij. Naast het onderhouden van de vacht, bestaat er ook voeding met een hoog gehalte aan vezels die ervoor zorgen dat de haren sneller met de ontlasting meegevoerd worden. Hierdoor blijven ze niet achter in de maag en voorkomt dat het braken om de haarballen kwijt te raken.

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com