Kat sterilisatie

Sterilisatie van je kat. Doen of niet doen?

Iedere kat en/of poes eigenaar zal uiteindelijk voor de keuze komen om hun geliefde huisdier te steriliseren of te castreren. Dit hoeft geen moeilijke keuze zijn hoewel iedereen natuurlijk bang is voor de operatie die het diertje dient te ondergaan. Het is daarom van belang dat men zich van te voren goed heeft laten inlichten door hun dierenarts over de mogelijke risico's en (onverwachte) kosten. Er is een groot verschil in voorplantingsgedrag van de kat wanneer het een binnen of buitenkat betreft. Een buitenkat zal zich aan een paringsseizoen houden die duurt van laat in de winter tot aan het einde van de zomer. De binnenkat heeft er gewoon het hele jaar door zin in. Tijden deze periode is het niet prettig als de kat niet gesteriliseerd is omdat deze overal zijn urinesporen achter zal laten en vaker betrokken zal raken in gevechten tijdens de lange nachtelijke wandelingen. Een sterilisatie van je kat is dus zeker geen slechte keuze. Het is verstandig om de kat al op jonge leeftijd te laten helpen. Voor alle katten en poezen, en overigens ook honden, geldt dat er op zijn minst tot de zesde maand gewacht moet worden voor deze operatie. Want vergeet niet, dit blijft een operatie met alle nadelige gevolgen van dien.

Voordelen steriliseren poes

Er zijn heel veel voordelen te noemen voor het steriliseren van je kat. Zo help je niet alleen mee het katten overschot terug te dringen en er zo voor te zorgen dat de dierenasiels leeg blijven. Verder heeft het ook ontzettend veel voordelen voor het jonge katertje zelf. Indien je de sterilisatie op een jonge leeftijd laat gebeuren zal de neiging van het katertje om te sproeien geheel of grotendeels verdwijnen. Dit sproeien doet hij overigens om zijn territorium af te bakenen. Bij deze gedragswijziging verdwijnt ook de behoefte om 's nachts van huis te blijven of zich in straatgevechten te mengen met andere katers. Dit resulteert in een gezondere mooiere kat zonder krab- en/of bijtwonden die beter beschermt is tegen ziektes. De ziektes die een kat kan oplopen zijn onder andere leukemie en FIV als gevolg van seks of eventuele verwondingen van andere besmette katers. Het steriliseren van je kat heeft ook een goede uitwerking op het lichaam van de kater, daar waar de plasbuis veel problemen kan veroorzaken word dit door een sterilisatie tegen gegaan. Het gaat dus veel verder dan alleen de dierenasiels leeg houden!

Kosten sterilisatie kat

De kosten van een sterilisatie zijn sterk afhankelijk van meerdere factoren. De kosten voor het steriliseren van een poes is duurder dan het steriliseren van een kat. Omdat de prijzen sterk uiteenlopen is het verstandig bij meerdere dierenartsen na te vragen wat een sterilisatie kost om zo de kosten te kunnen drukken. De kosten van een sterilisatie van de kat kost dan ook zo'n 100 euro. Niet alleen kun je de kat steriliseren, maar deze kun je ook castreren. Dit is overigens een makkelijke procedure ingreep met een lager prijskaartje.

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com