Kat steriliseren

Kat steriliseren

Een vrouwtjeskat kunt u laten steriliseren, een mannetje castreren. Sterilisatie houdt in dat de baarmoeder en eierstokken operatief worden weggenomen en bij castratie worden de testikels weggenomen. Deze operaties hebben twee belangrijke gevolgen.

Gevolgen van sterilisatie

  • ? Men voorkomt door sterilisatie dat een kat ongewenst jongen produceert die een spuitje moeten krijgen of zwerfkatten worden. Er zijn al heel veel zwerfkatten; als er nog meer bij komen moeten ze concurreren met de bestaande zwerfkatten om voedsel te krijgen en gaan ze vaak voortijdig dood aan ziekte of een ongeluk. Ook moet worden opgemerkt dat katten die regelmatig jongen krijgen aan grotere stress blootstaan en minder lang leven, bijvoorbeeld maximaal twaalf jaar, vergeleken met veertien of vijftien voor een gesteriliseerde kat.
  • Ten tweede voorkomt het de vorming van sexhormonen door de gonaden (geslachtsklieren, testosteron door de testikels en oestrogeen door de eierstokken), waardoor het gedrag van de kat verandert. Onbehandelde katten zijn twee of drie keer per jaar krols en lopen als ze enigszins de kans krijgen weg om een partner te vinden. Proberen de kat binnen te houden om dat te voorkomen is een vrijwel onmogelijke taak, vroeg of laat lukt het de kat naar buiten te glippen. Ze vertoont een typisch paargedrag, hurkt en rolt en maakt een rauw jankend geluid, dat door de eigenaars vaak wort geïnterpreteerd als bewijs van pijn. Vooral bij Siamezen kan de krolsheid heel lang duren of zelfs constant zijn (vaak toegeschreven aan nymfomanie). En natuurlijk lokt de aanwezigheid van een krols vrouwtje de katers uit de buurt aan, die zich rond het huis verzamelen in de hoop op een paring, die schreeuwen, ureine sproeien en met elkaar vechten. Ongecastreerde katers zwerven rond in de buurt op zoek naar een partner, vaak dagenlang, en sproeien hun scherp riekende urine rond in huis. Ongecastreeerde katers zijn agressiever, ze vechten geregeld met andere katers, worden gebeten en krijgen vaak abcessen. Het is niet te verwonderen dat al deze uitspattingen hun levensduur verkorten vergeleken met die van een behandelde kater. En door hun voortdurende zwerftochten zullen ze ook eerder een verkeersongeluk krijgen.

Wanneer laten steriliseren of castreren?

Meestal wordt een dergelijke operatie uitgevoerd als het dier oud genoeg is om die te kunnen verdragen en de anatomische structuur duidelijk te zien is, maar vóór de puberteit, als bevruchting mogelijk is en de kat het hierboven beschreven gedrag ontwikkelt. Dat betekent gewoonlijk een minimum leeftijd van vijf tot zes maanden voor het vrouwtje en iets ouder voor het mannetje (de testikels moeten in het scrotum zijn gezakt).

Het verwijderen van de gonaden maakt de kat tot een veel acceptabeler huisdier, vooral een kater. Katers die voor de puberteit zijn behandeld krijgen meestal niet de gewoonte van het urine-sproeien en ontwikkelen geen ongewenste agressiviteit. Soms ontstaat dit gedrag bij gecastreerde katers als ze aan abnormale stress worden blootgesteld, bijvoorbeeld als een andere kat op hun terrein komt.

Te oud voor de operatie?

Er is geen maximum leeftijd voor deze operaties, dat wil zeggen geen kat is te oud, maar in het algemeen heeft het weinig zin deze operatie uit te stellen, tenzij:

  • Je met het vrouwtje wilt fokken. Als je van plan bent te gaan fokken kan een drug (progestageen/progestine) worden toegediend om krolsheid en het bovenomschreven gedrag te voorkomen.
  • Je wilt dat het mannetje de karakteristieke trekken vertoont van een kater, dat wil zeggen een brede kop, dikke wangen en een groot lijf. Dan kun je hem laten castreren als hij twee of drie jaar oud is. Het castreren van een oudere kater voorkomt niet altijd het urine-sproeien, al is het voor 90% effectief, maar houdt wél de onaangename stank tegen. Misschien behoudt hij zijn zwerf- en vechtlust en zelfs zijn neiging tot paren; dit gedrag blijft soms bestaan, vooral bij seksueel ervaren katten. Maar uiterlijk zal hij verbeteren van een stinkende, ruig uitziende kat in een goed verzorgd individu. In het algemeen neemt het seksuele gedrag van katten en katers na de behandeling geleidelijk af.

Momenteel wordt de chemische castratie van katers onderzocht; één of twee injecties met cyprodion acetaat voorkomen permanent het effect van mannelijke geslachtshormonen op het lichaam.

Wreed?

De behandeling is niet wreed; het geb3eurt altijd onder algehele verdoving. Bij de kater worden de testikels verwijderd door een insnijding in het scrotum; de kleine wond wordt meestal niet gehecht en geneest snel. Bij het vrouwtje is de operatie wat ernstiger, omdat de buik moet worden opengelegd. De insnijding wordt opzij gemaakt, dat wil zeggen in de flank van de kat of in het midden aan de onderkant. Dat laatste geniet de voorkeur als de mogelijkheid bestaat dat het weggeschoren haar in een andere kleur teruggroeit ? zoals vaak het geval is bij Siamezen. Er bestaat weinig risico dat de kat sterft tijdens deze routineoperatie, en de dag erna zijn de katten alweer bijna even actief als normaal.

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com