Katten steriliseren

Wanneer u heeft besloten één of meerdere poezen in huis te halen heeft u al aan een aantal dingen gedacht. Een kattenbak, speeltjes, voer et cetera. Maar heeft u er ook aan gedacht dat uw poes op een dag zwanger thuis zou kunnen komen? Nu zijn kittens natuurlijk hartstikke vertederend maar het feit is dat er tegenwoordig erg veel katten rondlopen. Niet alleen bij mensen thuis maar ook in het asiel en zelfs op straat, zonder iemand die ze voert en bij de warme kachel laat zitten. Zelf kunt u dit voorkomen door uw katten te laten steriliseren. Bovendien zorgt een sterilisatie er voor dat een aantal kwaaltjes voorkomen kunnen worden.

Hoe werkt katten steriliseren?

Een sterilisatie is een kleine ingreep waarbij de buikwand van katten met een sneetje open wordt gemaakt. Daarna worden de eierstokken onderbonden of geheel verwijderd. Hierdoor is de poes niet meer vruchtbaar en kan dus niet meer zwanger worden. Na de operatie wordt de buik aan elkaar gehecht met een oplosbare hechting. Hierdoor verliest zij tijdens de genezing de hechtingen en hoeft u dus niet met de kat terug naar de dierenarts om speciaal de hechtingen te laten verwijderen. Omdat een sterilisatie voor elke dierenarts een kleine klus is kunt u uw kat of katten dezelfde dag nog mee naar huis nemen zodat ze in alle rust kunnen herstellen van de operatie.

Na de operatie

Als u thuis meerdere huisdieren heeft kunt u uw kat het beste even afgezonderd houden van de rest. Hierdoor krijgt zij alle rust om bij te komen van de operatie en kan zich volledig richten op het herstel. U krijgt van de dierenarts pijnstillers mee zodat uw poes weinig tot geen pijn heeft. Het kan zijn dat uw poes de eerste dag weinig tot niets wilt eten. Dit is heel normaal. Echter moet na twee dagen de eetlust toch weer terug zijn. Na tien dagen controleert de dierenarts de wond en conditie van de kat.

Waarom katten laten steriliseren?

Een poes is al geslachtsrijp vanaf de leeftijd van 6 maanden. Indien u geen nestje kittens wilt is het dus verstandig om uw kat te laten steriliseren. Maar ook voorkomt een sterilisatie een aantal kwalen waar een poes mee te maken kan krijgen. Zo kan een ontsteking aan de baarmoeder worden voorkomen en ook melkklierkanker kan voorkomen worden. Dit laatste is in 95% zéér kwaadaardig. Dus niet alleen om nestjes te voorkomen is katten steriliseren nuttig. Ook voor de gezondheid van uw kat kan een sterilisatie veel betekenen.

Wat kost katten steriliseren?

De prijs verschilt per dierenarts. Dit heeft met een aantal factoren te maken. Bijvoorbeeld de ligging van de praktijk en de loonkosten van de dierenarts en de assistent. Gemiddeld zijn de kosten van een sterilisatie €118,- Dit bedrag is inclusief de materialen, de operatie et cetera. Echter met een dierenverzekering betaalt u minder.

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com