Leukose poes

Tegenwoordig is het verplicht om je kat te laten inenten op een leeftijd van 9 weken tegen verschillende soorten ziektes. Een van deze ziektes is het feline leukemie virus. Feline is het Latijnse woord voor kat. Leukemie houdt in dat er iets mis is met de witte bloedcellen. Oftewel, het feline leukemie virus is een virus die de witte bloedcellen van de kat aantast en daarmee het immuunsysteem. Het virus is dodelijk en daarom is het belangrijk om je kat te laten enten tegen het feline leukemie virus. Op die manier proberen we het virus onder controle te houden en verdere uitspreiding te voorkomen.

Immuunsysteem en witte bloedcellen

Het immuunsysteem van de kat houdt, net als het immuunsysteem van de mens, infecties voor een groot gedeelte tegen. Natuurlijk kan het niet altijd alles tegenhouden, maar een groot gedeelte van de infecties wordt vernietigd door je immuunsysteem voordat je er ziek van wordt. In je bloed heb je witte en rode bloedcellen. De rode bloedcellen vormen het bloed zoals wij het kennen. Je witte bloedcellen vormen een zeer belangrijke component van het immuunsysteem. Ze vormen als het ware de grootste barrière van het lichaam voor infecties. Wanneer er een infectie binnentreedt, wordt deze onmiddellijk aangevallen door een leger van gespecialiseerde witte bloedcellen. Vaak hebben ze de infectie zo snel onder controle dat je niet eens merkt dat je besmet was.

Feline leukemie virus

Het feline leukemie virus, ook wel leukose genoemd, tast de witte bloedcellen aan. Het zorgt ervoor dat de witte bloedcellen niet meer normaal kunnen functioneren. Ze kunnen dan ook niet meer adequaat reageren op infecties die het lichaam binnen komen. Door de aantasting zijn ze niet meer in staat om te specialiseren in bepaalde taken, kan de infectie verder je lichaam indringen en wordt je ziek. De katten met het feline leukemie virus sterven meestal niet aan het virus zelf, maar aan de infecties die het lichaam binnen dringen en niet meer goed afgestoten worden. Katten kunnen elkaar besmetten via het speeksel. Wanneer ze elkaar wassen, kan het virus over geheveld worden.

Symptomen

Omdat het virus de witte bloedcellen aantast en er daardoor meerdere infecties het lichaam binnen dringen, zal het geinfecteerde dier veel verschillende symptomen kunnen laten zien. Het algemene symptoom van ziek zijn is koorts. Het dier functioneert niet meer naar behoren. De eetlust neemt af en het dier vermagert. Bloedarmoede kan optreden omdat het virus in het beenmerg gaat zitten. In het beenmerg worden de rode bloedcellen gemaakt en wanneer het beenmerg geinfecteerd is, wordt de aanmaak van de rode bloedcellen verstoord. De kat is dan wat slomer is en heeft wat blekere slijmvliezen in de bek. In een klein gedeelte van de katten ontwikkelt zich een kwaadaardige tumor van witte bloedcellen.

Behandeling en preventie

Tot op heden is er geen behandeling voor leukose bekend. Het enige wat we op het moment met geinfecteerde katten kunnen doen, is het bestrijden van symptomen. Dit rekt de kwaliteit van leven van de kat een beetje, maar de ziekte zal progressief verlopen, dus steeds erger worden. Uiteindelijk schiet ook de symptomatische behandeling tekort. Voor de preventie van het virus is het zeer verstandig om je kat op tijd te laten inenten. De enting bevat een verzwakte ziekteverwekker van het virus waartegen het immuunsysteem wel op kan. Wanneer de kat dan in het echt besmet wordt met het virus, kan het immuunsysteem sneller reageren en is de kans veel groter dat het dier er bovenop komt.

 

Uw mening telt

Hoe hebt U voor het eerst over deze website gehoord?
 

Afbeeldingen en plaatjes

Dierenartsen marketing

Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com