Niesziekte katten

Wat u moet weten over de Niesziekte bij katten

Niesziekte is een heel besmettelijke aandoening en de bij de kat meest voorkomende ziekte. Het is een infectieziekte waardoor de slijmvliezen van het lichaam van de kat worden aangetast, wat katten erg ziek kan maken.

De ziekte wordt veroorzaakt door verscheidene kiemen. De belangrijkste kiemen zijn:

  • het calici virus
  • chlamdydiae, een kleine bacterie
  • het rhinotracheitis virus

Ziekteverschijnselen

Niet elke kat die niest, heeft de niesziekte en niet elke kat met niesziekte, niest. De naam niesziekte is nogal misleidend.

Niesziekte tast alle slijmvliezen aan, die van de luchtwegen, de ogen en het maag/darmstelsel. Katten die besmet zijn geraakt hebben  een smerige neusuitvloeiing, oogontsteking en soms ook blaasjes op de tong. Vaak gaat dat ook nog samen met diarree. Het dier heeft koorts en laat het eten en drinken staan en kwijlt en/of niest regelmatig. Drinkt de kat niet genoeg, dan ontstaat er nog een probleem. Dieren die niet genoeg drinken, drogen binnen de kortste keren uit.

Zijn de slijmvliezen van de luchtwegen aangetast geraakt, dan is dat meteen een uitstekende voedingsbodem voor tal van andere kiemen, waardoor bijvoorbeeld weer longontsteking kan ontstaan. Vooral jonge katten kunnen erg ziek zijn van een infectie als de niesziekte. Toch moet je de moed niet verliezen, want niesziekte is, wanneer je er op tijd bij bent en de kat op tijd behandelt, goed te genezen.

Behandeling niesziekte kat

Niesziekte kan veroorzaakt worden door bepaalde virussen, met name de chlamydia is een grote boosdoener. Hoewel er amper medicijnen bestaan om de virussen te bestrijden, zijn die er gelukkig wel voor de chlamydia. De behandeling bestaat dus uit het onderdrukken van bijkomende infecties, het bestrijden van mogelijke uitdroging en eventueel zelfs de zieke kat te dwangvoeding toe te dienen. Vaak krijgt de kat dan ook antibiotica en/of chemotherapeutica en als het nodig is een infuus. Het dier wordt dan echt lekker en licht verteerbaar dieetvoer toegediend. Verder is er nog de optie de kat te bestralen met UV licht, wat goed kan helpen om virussen en bacteriën te bestrijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Dit gezegde geldt ook voor niesziekte. Laat uw kat regelmatig inenten, waardoor het beschermd is tegen niesziekte. Gezonde dieren behoren ingeënt te worden, zodat gewoonweg voorkomen wordt dat ze ziektes kunnen vatten. Zijn ze ziek, dan moeten ze wel eerst genezen zijn voordat een inenting mag plaatsvinden, anders zal het niet optimaal werken.

Een kat kan al vanaf de leeftijd van negen weken worden ingeënt tegen niesziekte. Voor optimale inenting is het aan te bevelen binnen een maand die enting te herhalen, vervolgens kan dat op jaarlijkse basis.

Besmetting

Katten kunnen ziektes verspreiden, ook de niesziekte. Dat gebeurt doordat de kat niest en daarmee kleine druppeltjes vocht die ziektekiemen bevatten, de lucht in blaast. Die druppeltjes zijn dermate klein, dat ze urenlang in de lucht zweven en met luchtstromen mee vervoerd worden over enorme afstanden. Het ligt dus voor de hand dat vooral op plekken waar een groot aantal katten bij elkaar is geplaatst in een relatief kleine ruimte, gemakkelijk epidemieën kunnen uitbreken. Denk daarbij natuurlijk aan asiels, dierenpensions of cattery’s.
Besmetting kan ook plaatsvinden via kattenmandjes of – kooien, of via kleding en schoenen en de handen van de mens.

Hoe voorzichtig je ook bent, mocht je kat desondanks de gevreesde niesziekte oplopen, bedenk dan dat hoe eerder je dit constateert en laat behandelen, hoe beter het is!

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com