Ontwormen kat

Vandaag heb je hem gehaald, je nieuwe huisdier. Een kitten van een paar weken oud. Hij huppelt al wat vrolijk rond en je bent gelijk verliefd op het bolletje pluis. Het liefste knuffel je er de hele dag mee, wie wil dat nou niet met zo´n schatje? Toch is een kitten niet alleen maar leuk en lief. Voor de gezondheid van je kitten, en van jezelf, is het belangrijk om je kitten op tijd te ontwormen en te ontvlooien. Niet alleen kun je hier vervelende infecties voor je kitten mee voorkomen, je creeert ook een schone en veilige omgeving voor jezelf en voor je medemens. 

Ontwormen

Wanneer je je kitten ophaalt bij een fokker, zal het diertje waarschijnlijk ontwormt en ontvlooit zijn. Toch kan het geen kwaad om het dier nog een keer te ontvlooien en te ontwormen. Vaak krijgen ze het een en ander mee van de moeder of de fokker heeft niet op een goed tijdstip of met het goede middel ontwormt. Ontwormen kun je met verschillende middeltjes doen. De meeste ontwormmiddelen bevatten ivermectine, een werkzame stof tegen een heleboel parasieten die in de kat kunnen voorkomen. Je kunt dit middel geven door middel van het inbrengen van een pasta in de bek van de kat. Tegenwoordig bestaan er ook pilletjes die met een plakje ham doorgeslikt kunnen worden. 

Het nut van ontwormen

Wanneer je kat wormen heeft, kan dat erg vervelend voor hem of haar zijn. De worm zit meestal in d darm, er zijn echter ook wormen die ergens anders in het lichaam zitten. Een worm kan koorts veroorzaken, daarnaast kan een worm de darm aantasten waardoor er diarree ontstaat. Door de aantasting van de darm, zal de kat ook minder in staat zijn om voedingsstoffen voldoende op te nemen. Het dier valt dus af terwijl het wel genoeg eet. De wormen die zich elders in het lichaam bevinden, kunnen schade geven aan de andere organen. Bijvoorbeeld aan het hart of aan de lever. Daarnaast kunnen bepaalde wormen schadelijk zijn voor mensen. 

Vlooien en wormen

Wanneer de kat vlooien heeft, kun je er bijna altijd vanuit gaan dat het dier ook wormen heeft. Dat komt namelijk omdat vlooien een tussengastheer zijn van de lintworm. De lintworm ontwikkelt zich voor een gedeelte in de vlo en wanneer de kat zichzelf wast, krijgt hij een aantal vlooien binnen en daarmee ook de lintworm. De lintworm ontwikkelt zich verder in het lichaam van de kat en gaat in de darm zitten. Hij legt eitjes en deze eitjes kunnen jeuk aan de anus veroorzaken en in de ontlasting terecht komen. Wanneer wij een vlo binnen krijgen, wanneer je bijvoorbeeld je kat aait en vervolgens een koekje eet, komt de lintworm ook in ons lichaam binnen. Hij kan zich in ons lichaam weliswaar niet voortplanten, maar blijft in zijn tussenstadium wel groeien. Dit stadium noemen we de blaasworm en deze kan zodanig groot worden dat er organen verdrukt raken. 

Wanneer moet je ontwormen

Het is verstandig om je kitten te ontwormen en te ontvlooien op het moment dat je hem in huis krijgt. Officieel moet een kitten voor het eerst ontwormt worden op een leeftijd van 4 weken. Daarna volgt het op 6 en 8 weken en vervolgens ga je het afbouwen naar eerst 4 maanden, 6 maanden en uiteindelijk wordt het 4 keer per jaar. Het ontvlooien kun je vaker doen omdat de vlooien zich in je huis kunnen ontwikkelen. Verschillende ontwikkelingsstadia van de vlo duren een aantal weken. Daarom kan een vlooieninfectie in een keer weer opduiken na lange tijd. Het is dus belangrijk om ook je huis te ontvlooien. Er bestaan middelen die zowel de kat als het huis ontvlooien.

 

Uw mening telt

Hoe hebt U voor het eerst over deze website gehoord?
 

Afbeeldingen en plaatjes

Dierenartsen marketing

Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com