Paarden verzekering

Paarden verzekering afsluiten?

Elk paard heeft aandacht nodig en dat weet elke paardenliefhebber. Het kost geld en tijd om je paard in topconditie te houden. Het is niet eenvoudig een paard aan te kopen en te onderhouden en evenmin de financiën eromheen te regelen. Je moet je goed focussen op het doel dat je samen met je paard nastreeft, of dat nu springen, dressuur, western, recreatief of aangespannen rijden is. Je paard is een goede verzekering waard, en je zult je er goed in moeten verdiepen om te kunnen bepalen wat nu eigenlijk de beste verzekeringsvorm voor je paard is.

Waar wordt tegen verzekerd?

Er bestaat een diversiteit aan verzekeringen, in allerlei soorten en maten. Wil je een goed pakket aan verzekeringen voor je paard, dan verzeker je het tegen de risico?s van diefstal, dood, medische kosten en hospitalisatie.

In geval van dood en diefstal wordt normaliter de gehele waarde van het paard uitbetaald. Dat houdt dus in dat de verzekering de dooddekking van 100% uitkeert in bijvoorbeeld de volgende gevallen:

 • Aanrijding
 • Draadverwonding of botsing
 • Noodslachting
 • Brand
 • Op hol slaan en/of uitbraak uit de weide of stal
 • Vergiftiging
 • Kwaadwilligheid van derden
 • Blikseminslag en/of electrokutie
 • Verdrinking
 • Castratie bij 1- of 2-jarige hengsten indien hun geslachtsdelen normaal ontwikkeld zijn
 • Ongeval
 • Transport
 • Plotselinge ziekte

Genoemde verzekering kan uitgebreid worden met het risico van blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.

Hospitalisatie omvat beperkte ziektekosten waarbij de verzekeringsmaatschappij tussenkomt in geval van levensbedreigende situaties. Het uit te keren bedrag hangt af van de verzekerde waarde van het paard en wordt meestal tot een maximum beperkt.

Ook deze dekking kan worden uitgebreid voor paarden die bijvoorbeeld intensief voor topsport of voor de fok gebruikt worden, tegen het risico van blijvende invaliditeit na een ziekte, ongeval of kreupelheden én blijvende onvruchtbaarheid ten gevolge van ziekte en/of een ongeval.
Ook bij zo?n verzekering blijft de tussenkomst vaak beperkt tot het bedrag van de verzekerde waarde. Hoe duur de verzekering uitpakt, hangt dus af van hoeveel je paard waard is.

Waarom zou je je paard verzekeren?

Je paard verzekeren is meer van belang naarmate je een duur paard of een risicopaard hebt. Met een risicopaard wordt bijvoorbeeld bedoeld dat je en top wedstrijdpaard of top fokmerrie hebt. Als je eigenaar bent van een ?gewoon? paard of als je een paard alleen hebt voor recreatieve doeleinden, dan heeft verzekeren minder zin. Echter, bij dit beeld is de emotionele waarde van je paard buiten beschouwing gelaten?

Hoe sluit ik een verzekering af?

Je zult als paardeigenaar altijd een vragenlijst moeten invullen waarin informatie wordt opgevraagd over jou en je paard, de aankoop van je paard, hoeveel paarden je hebt, de gezondheid van je paard, het doel waarvoor je je paard gebruikt, je dierenarts en welke soort verzekering je wenst. Sluit nooit een verzekering af boven de marktwaarde van je paard, want dat is zinloos.

Keuring paard

Een paardeninspecteur zal door de verzekeringsmaatschappij ingezet worden om je paard te keuren. Let erop dat er gebruik gemaakt wordt van een erkende dierenarts of instantie, die beslist of je paard verzekerd zal worden dor de verzekeringsmaatschappij. Tip: informeer eerst bij de verzekering waar je de keuring kan laten plaatsvinden, zodat deze door hen geaccepteerd wordt, zodat je voorkomt dat de keuring überhaupt niet wordt aanvaard en je nóg een keuring zou moeten laten uitvoeren.

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com