tips bij sterilisatie kat of poes

Overweegt u sterilisatie van uw poes?
Vele poezeneigenaren kiezen ervoor om hun vrouwelijke kitten te laten steriliseren. Steriliseren houdt in dat de eierstokken van de poes eruit gehaald worden waardoor er geen nieuwe eicellen meer kunnen rijpen en het dier dus niet meer drachtig kan worden. Hierdoor kun je je poes met een gerust hart de straat op laten zonder dat je er straks meerdere in huis hebt. Wanneer een poes gesteriliseerd wordt, moet ze onder narcose. Ze is geheel van de wereld en dat maakt de ingreep soms risicovol. Waar let je nou op bij zijn operatie en een betere vraag nog, wanneer kies je voor een sterilisatie?

Cyclus poes

Zoals hierboven al vermeld, worden bij een sterilisatie de eierstokken van de poes weggehaald. In deze eierstokken rijpen normaliter eicellen die uit de eierstok springen wanneer een poes gemeenschap heeft met een kater. Na het springen van de eicel wordt deze bevrucht en is de poes drachtig. Bij een kat springt een eicel dus pas als ze gemeenschap heeft, dit in tegenstelling tot bij de mens. Wanneer de eicellen op het punt staan om te springen en de baarmoeder klaar is voor het ontvangen van een bevrucht eitje, wordt de poes krols. Ze wil dan als het ware aan de kater doorgeven dat ze klaar is om te gedekt te worden. Dit doet ze door te miauwen, te krabben en urine te laten lopen.

Sterilisatie kat

Wanneer de eierstokken uit de poes gehaald worden, spreek je van een sterilisatie. Veel mensen denken dan dat het hele vrouwelijke geslachtsorgaan uit de poes gehaald is, maar de baarmoeder zit nog in de poes. Alleen de eierstokken zijn eruit gehaald. Hierdoor kunnen er geen eicellen rijpen en springen waardoor de poes niet meer drachtig kan worden nadat ze gemeenschap heeft gehad met een kater. Daarnaast wordt een gesteriliseerde poes ook niet meer krols. Ze heeft immers geen rijpe eicellen meer die hormonen sturen naar het bloed waardoor de poes aangezet wordt tot krolsgedrag. Het scheelt een hoop ongemak.

Kiezen voor sterilisatie poes

Vaak wordt aangeraden om de poes te steriliseren nadat ze een eerste keer krols geweest is. Het is altijd verstandig om toch even met de dierenarts te overleggen wat het beste moment voor jouw poesje is. De voornaamste reden om te kiezen voor een sterilisatie is dat mensen niet zitten te wachten op een nestje met kittens. Daarnaast is het voor de gezondheid van de poes op lange termijn beter om niet meer vruchtbaar te zijn. Door de hormonen die uitgescheiden worden door de eicellen, kunnen op latere leeftijden tumoren van de melkklieren ontstaan. Ook een baarmoederontsteking, een tumor in de baarmoeder of een tumor in de eierstokken komt regelmatig voor bij een oudere, niet gesteriliseerde poes.

De ingreep

Tijdens de ingreep gaat de poes volledig onder narcose. Voor het lichaam van de poes is dit heftig. De dierenarts maakt een kleine snede en verwijdert de eierstokken. Wanneer de baarmoeder er niet zo goed uitziet, kan de dierenarts ervoor kiezen om deze ook te verwijderen. De wond wordt gehecht en de poes mag rustig aan wakker worden. Dit wakker worden is vaak een cruciaal punt. Onder narcose zijn de dieren minder goed in staat om hun lichaam warm te houden. Het is dus van belang dat ze tijdens het wakker worden goed warm blijven en hun temperatuur regelmatig gecheckt wordt. Vaak wordt dit gedaan in de dierenartsenpraktijk. Wanneer je de poes mee naar huis noemt, moet ze de eerste dagen rustiger aan doen. Laat haar binnen en doe geen drukke spelletjes met haar.

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com