tandsteen poes

Je kat stinkt uit zijn mond, wat nu?

Je hebt een onwijs lieve kat in huis rond lopen. Je houdt ervan om met hem of haar te knuffelen maar de laatste tijd stinkt het dier ontzettend uit zijn bek. Hij krijgt geen ander voer dan normaal en je hebt geen afwijkingen in het drinkpatroon waargenomen. Je vraagt je af wat het kan zijn en gaat op internet zoeken. Daar vind je de verschrikkelijkste dingen die een vieze geur uit de bek van je kat kunnen veroorzaken. Toch hoeft het helemaal niet zo erg te zijn. Een vieze geur uit de bek van de kat kan namelijk ook veroorzaakt worden door tandsteen en dat is helemaal niet zo erg.

Wat is tandsteen

Tandsteen wordt gevormd uit tandplak dat verhard. Deze tandplak bestaat in de eerste instantie uit mineralen die zich vastkoeken op de tand zelf. De tandplak verhard en vormt de tandsteen door de reactie van bepaalde stoffen uit je speeksel met de mineralen uit de tandplak. Een kat poetst zijn tandjes niet waardoor de mineralen uit de voeding veel langer blijven zitten dan gewoonlijk. Voor bacterien is dit een heerlijk plaatsje om in te vermenigvuldigen. Lekker warm en vochtig. Het tandvlees gaat, als reactie op de tandsteen en de bacterien die zich daarin vermenigvuldigen, ontsteken en dit geeft de vieze geur uit de bek van de kat.

Symptomen

De symptomen van tandsteen zijn onder andere een vieze geur uit de bek door de ontsteking die erdoor ontstaat. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Wanneer je in de bek van de kat kijkt, zul je vieze, geelbruine randjes rondom de tandwortel waarnemen. Dit is tandsteen. Je kunt het er met je nagel afkrabben en dan komt het los. Het voelt korrelig en hard. Vaak is het tandvlees rondom die tand wat roder en geirriteerd. Dit zijn voorstadia van een ontsteking. Wanneer je de ontsteking te laat opmerkt, gaan de tanden, door de ontsteking en het rottingsproces wat daarop volgt, los zitten. Je kat gaat dan ook minder eten, het doet immers pijn.

Behandeling

De behandeling bestaat in de eerste instantie uit het verwijderen van de tandsteen. Dit moet gedaan worden door een dierenarts en vaak wordt de kat daarbij onder narcose gebracht. Je kunt je voorstellen dat een kat niet heel erg zal meewerken wanneer de dierenarts in zijn mond zit te rommelen. Als het tandvlees rondom de tand ernstig ontstoken is, zal de dierenarts de kwaliteit van de wortel moeten onderzoeken. De wortel bevindt zich in het tandvlees en kan door de ontsteking ook aangetast zijn. Aan de hand van de ernst van de aantasting, kan de dierenarts besluiten om over te gaan op een wortelkanaalbehandeling of zelfs tot het verwijderen van de aangedane tand.

Preventie

Het liefste wil je natuurlijk tandsteen voorkomen. Het is niet fijn voor de kat en de stank is niet prettig voor de eigenaar. Een kat die veel nat voer krijgt, zal eerder last krijgen van tandsteen. Je kunt daarom je kat beter droge brokken geven. Omdat droge brokken wat harder zijn, kunnen ze hun tandsteen weg kauwen met de brokken. Daarnaast kun je proberen om de tanden van je kat te poetsen. De meeste katten vinden dit echter niet leuk. Tandsteen is helaas niet helemaal te voorkomen. Wanneer je je kat regelmatig door de dierenarts laat nakijken, kun je de ernstige ontsteking voorkomen.

 

Uw mening telt

Hoe hebt U voor het eerst over deze website gehoord?
 

Afbeeldingen en plaatjes

Dierenartsen marketing

Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com