Toxoplasmose

Je bent ontzettend blij want je bent in verwachting van een baby. Ondanks je blijdschap maak je je toch een beetje zorgen omdat je ook een kat hebt en je hebt gelezen dat een kat een parasiet kan hebben die schadelijk is voor zwangere vrouwen. Deze parasiet heet toxoplasma gondii en hij veroorzaakt de ziekte toxoplasmose in katachtigen. Voor zwangere vrouwen is hij gevaarlijk omdat hij door de placenta heen kan en het kind kan bereiken. Daar kan hij ziekteverschijnselen bij het nog ongeboren kind veroorzaken. Hierdoor kunnen er zenuwafwijkingen bij het kind ontstaan en dat is wel het laatste wat je wilt. Maar de kat weg doen is ook geen optie.

Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii bevindt zich bij de kat in zijn maagdarmstelsel. Vandaar ook dat je cysten kunt vinden in de uitwerpsels van de geinfecteerde katten. Cysten zijn een soort van eitjes van deze parasiet. Wanneer je een cyste per ongeluk opeet, raak je geinfecteerd met toxoplasma en krijg je toxoplasmose. De parasiet heeft een seksuele en een aseksuele levenscyclus. De seksuele levenscyclus kan alleen plaatsvinden in de kat. De kat wordt besmet door het eten van cysten in prooidieren, bijvoorbeeld in muizen en ratten. De aseksuele levenscyclus kan in elke cel van ieder plaats vinden met uitzondering van de rode bloedcel. De kat is echter wel de eindgastheer, dus alleen in de kat kan de parasiet zich volledig ontwikkelen.

Infectie

Een infectie met toxoplasma kun je dus via de kat oplopen. Maar ook in varkensvlees en rundervlees kunnen zich cysten van toxoplasma bevinden. Deze cysten worden echter onschadelijk gemaakt door het bakken van het vlees. Als zwangere vrouw moet je dus ook geen rauw vlees eten uit angst voor de cysten van de toxoplasma. De cysten zitten in de uitwerpselen van de kat. Wanneer je de kattenbak schoonmaakt, kom je in aanraking met de cysten van de toxoplasma en kun je dus geinfecteerd raken. Een infectie met toxoplasmose is vooral schadelijk in de latere stadia van de zwangerschap. Daarvoor is het ook niet aan te raden, maar worden de kansen op afwijkingen aan het kind kleiner.

Symptomen

Je kunt als mens geinfecteerd zijn met toxoplasma zonder dat je het in de gaten hebt. Sommige mensen hebben af en toe een griepje als gevolg van toxoplasma. Mensen met verminderde weerstand kunnen er wel echt ziek van worden. Ze krijgen koorts en worden algemeen ziek. De katten hebben niet tot nauwelijks last van de infectie. De parasiet zit bij hen in hun darmen en ze merken er, voor zover wij dat weten, weinig van. Besmetting van ongeboren kinderen kunnen leiden tot abortus, oogafwijkingen of hersenverschijnselen.

Preventie

Het is echt niet nodig om de kat gelijk weg te doen als je zwanger bent. Neem voorzorgsmaatregelen en laat je kat behandelen met een antiparasitair middel door de dierenarts. Zorg er daarnaast voor dat iemand anders de kattenbak voor je schoonmaakt zodat je zo min mogelijk in contact komt met de uitwerpselen van je kat mocht er toxoplasma in zitten. Je kunt niet besmet raken door het aaien van de kat, maar was toch altijd je handen omdat je nooit weet wat er aan zijn vacht zit. Zorg er daarnaast voor dat je groentes goed wast en dat je vlees goed doorbakt.

 

Uw mening telt

Hoe hebt U voor het eerst over deze website gehoord?
 

Afbeeldingen en plaatjes

Dierenartsen marketing

Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com