Vachtaandoening poes

Je kat heeft een vachtaandoening, wat nu?

Je hebt een prachtige kat in je huis lopen. Zijn vacht is gezond en glimt dan ook als een spiegel. Je doet goed je best om hem zo goed mogelijk te onderhouden, je borstelt hem en geeft het goede kwaliteit voer, maar soms kun je niet tegen bepaalde aandoeningen vechten. Een kat kan verschillende vachtaandoeningen krijgen, allemaal met een andere oorzaak en af en toe dezelfde verschijnselen. Het is nooit volledig te voorkomen, maar wanneer je weet waar dat het vandaan komt, kun je proberen om de kans dat het optreedt, zo klein mogelijk te maken.

Voedselallergie kat

Een vaak voorkomende oorzaak van vachtaandoeningen is een voedselallergie. Eigenlijk ontstaat er dan een huidaandoening welke verschijnselen geeft in de vacht. Het is vaak lastig te achterhalen waar dat een kat allergisch voor is. Verschijnselen van voedselallergie zijn met name jeuk, haaruitval en kale plekken. Af en toe reageert het dier ook van binnenuit door te overgeven. Wanneer je vermoedt dat het om een allergie gaat, bezoek dan de dierenarts en laat een allergietest doen. De dierenarts zal bloed prikken om het te testen op antilichamen tegen bepaalde stoffen. Het kan zijn dat hij besluit om een allergietest te doen op de huid van de kat.

Vlooien

Ook van vlooien kan een kattenvacht behoorlijk last krijgen. Wanneer een kat veel vlooien heeft, heeft hij een heleboel jeuk. Hij gaat zichzelf krabben en beschadigd daarbij de huid. Daarnaast gaan vlooien vaak gepaard met lintwormen. Ze dragen de eitjes bij zich geven die via het bloed over aan de kat waarin de lintworm zich verder ontwikkelt. Een kat met vlooien en daarmee waarschijnlijk lintwormen, voelt zich niet lekker en dat is te zien aan zijn vacht. De vacht wordt dof en gaat klitten. Je kat houdt hem niet meer bij en ziet er onverzorgd en ziek uit. Het is daarom echt belangrijk om je kat op tijd te ontvlooien met een goed middel. Doe dit met enige regelmaat en vergeet niet om je huis af en toe ook een beurt te geven.

Atopie

Atopie, een lastig woord. Het houdt in dat je kat allergisch is voor 'iets' in de omgeving. Vaak heb je geen idee wat dat dan precies is, maar dat je kat ergens last van heeft is duidelijk. Hij vergaat van de jeuk, krijgt kale plekken en voelt zich gewoon ellendig. Vaak wordt de diagnose atopie als laatste gesloten. Het is namelijk erg lastig te onderzoeken. We sluiten alles uit voordat we de diagnose atopie stellen. Wanneer je kat positief is bevonden op atopie, moet je erachter komen waar dat hij dan allergisch voor is. Haal alles weg wat normaal in zijn omgeving is, plaats het één voor één terug en let goed op wanneer je kat gaat reageren met een allergische reactie.

Katten Voeding

Een heel belangrijk punt in het gezond houden van de vacht is de voeding van de kat. Wanneer je je kat goedkoop en onvolledig voer geeft, zal dit doorschemeren in zijn vacht. Kwalitatief goed voer is vaak duur, maar het werpt zijn vruchten af. De vacht van je kat zal gaan glimmen. Ook de wisseling van vacht in de winter en de zomer zal beter gaan, waardoor je kat een gezonder uiterlijk krijgt. Daarnaast is goede voeding in het algemeen belangrijk voor de vitaliteit van je kat. Zijn botten en pezen worden sterker en zijn conditie wordt beter.

 
Copyright 2009 - 2021 | katten-verzekering.com